Košarkaški klub Podravac

Na inicijativu košarkaškog zaljubljenika prof. Stjepana Šimunica, srednjoškolci Josip Petričec i Mirko Drmenčić sproveli su akciju za osnivanje košarkaškog kluba Podravac u Virju. Osnivačka skupština održana je 19. veljače 1975. godine u Sportskom domu na stanici, uz nazočnost predsjednika Športskog društva Mirka Bušića i tajnika Mirka Cika. Pored njih skupštini su prisustvovali igrači, osnivači kluba: Josip Petričec, Mirko Drmenčić, Dragutin Glavnik, Željko Šestak, Ivan Petras, Mladen Horvat, Zlatko Vedriš, Željko Pokec, Stjepan Hrženjak, Stjepan Cik, Ivan Dragica i Mirko Lukić.

Prva prijateljska utakmica odigrana je 5. travnja 1975. godine sa ekipom Mladosti iz Kloštra Podravskog i završila pobjedom Podravca 50 : 49.

Te prve sezone Klub se natječe u Podravskoj ligi i od sedam klubova zauzima treće mjesto.


Prva uprava i igrači KK Podravac

Prvi veći uspjeh igrači Podravca postižu već 1977. kada osvajaju prvo mjesto u Podravskoj ligi, ali spletom loših okolnosti ne ulaze u viši rang natjecanja.

Veliki podvig Virovci su napravili i 1978. kada su osvojili Kup općine Đurđevac. Na tom turniru pobjedili su Mladost iz Đurđevca i Pitomaču, a junak turnira bio je igrač Podravca Boris Štefanić, koji je gotovo sam pobijedio oba protivnika.

Na velika vrata u ekipu ulaze Ivica Molnar, Petar Juranić i Vladimir Tišljar. Trener i igrač te sezone je bio Josip Petričec.

Petu godišnjicu osnutka Kluba, 1980., igrači Podravca su obilježili osvajanjem prvog mjesta u Podravskoj ligi. Kao prvaci su stekli pravo nastupa u Ligi Zajednice općina Bjelovar-Varaždin. Od 1981. do 1988. godine Podravac se natjecao u Ligi ZO Bjelovar-Varaždin, koja je kasnije podijeljena u dvije skupine.


Ekipa iz 1981.

1982., druge sezone natjecanja u Ligi ZO Bjelovar-Varaždin, Podravac je zauzeo izvanredno drugo mjesto, koje je predstavljalo najveći uspjeh u dotadašnjoj povijesti kluba.

Najveći uspjeh u povijesti mlađih selekcija Kluba, postigli su 1983. osmoškolci. Kroz kvalifikacije su izborili odlazak na Prvenstvo Hrvatske za osnovne škole koje je održano u Makarskoj. U konkurenciji škola iz Valpova, Zagreba, Malog Lošinja, Šibenika, Karlovca i Makarske zauzeli su izvanredno drugo mjesto u Hrvatskoj.


Osvajači srebrne medalje na Republičkom prvenstvu Hrvatske osnovnih škola u Makarskoj

Na godišnjoj skupštini, u proljeće 1987. godine za predsjednika kluba izabran je Mirko Lukić, koji je imao novu viziju općeg napretka Kluba i koji će svoje ideje, kasnije će se pokazati, iz godine u godinu pretvarati u stvarnost. Tajnik je postao Željko Horvat.

U sezoni 1988./89. košarkaši Podravca bez poraza su postali prvaci Lige ZO Bjelovar i bez kvalifikacija ulaze u Hrvatsku regionalnu ligu centar.


Sezona 1988./89.

Od 1989. do 1992. godine Podravac nastupa u Hrvatskoj regionalnoj ligi skupina centar. Zbog obaveze igranja u dvorani košarkaši Podravca se sele u koprivničku športsku dvoranu. Od te sezone do danas, zbog nedostatka adekvatne športske dvorane, Podravac niti jednu službenu utakmicu nije odigrao u Virju.

Nakon što se Hrvatski košarkaški savez osamostalio, 1992. godine startaju lige isključivo pod njegovom ingerencijom. Formirana je A-1, prva košarkaška liga i tri skupine po osam klubova, druge, A-2 lige. Podravac je postao član istočne skupine A-2 košarkaške lige, i u toj ligi nastupa do 1997. godine.

Pored jake prve ekipe, 1994. okupljena je i ekipa dugogodišnjih igrača i studenata kluba koji su se natjecali u B-2 košarkaškoj ligi i osvojili prvo mjesto.

U sezoni 1995./96. klub se stručno pojačao. Angažiran je novi trener Davor Vučković. Prema njegovoj želji klubu pristupaju Goluža, Blaslov, te reprezentativac do 20 godina Dundov. Novi pristup treningu i igri dovodi do drugog mjesta u A-2 ligi istok. Osvajanjem drugog mjesta Podravac se plasirao u doigravanje za A-1, prvu hrvatsku košarkašku ligu. Prva liga je Podravcu izmakla u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici protiv ekipe Croatia Line u Rijeci.


Sezona 1995./96.

Rasterećeni bilo kakvih velikih ambicija igrači i treneri Podravca ušli su u novu sezonu 1996./97. Trener je postao Marin Zirdum, njegov pomoćnik Mirko Hrženjak, a od novih igrača tu su Vujanović, Mudri, Dundović, Nikolić. U zadnjem kolu A-2 lige istok, osiguran je ponovo plasman u doigravanje za prvu ligu. Posljednju utakmicu doigravanja u kojoj se moralo pobijediti Podravac je igrao u Dubrovniku protiv ekipe Konavala. Kao što im je prethodne godine prva liga izmakla porazom u Rijeci, tako je virovcima Dubrovnik, 3. svibnja 1997. godine donio veliko slavlje – ulazak u A- 1, prvu košarkašku ligu.


Sezona 1996./97.

Neravnopravan položaj u odnosu na ostale prvoligaše ogledao se u nemogućnosti dovođenja za prvu ligu adekvatnih pojačanja. Ekipa se kompletirala tek u drugom kolu kada je momčadi pored kombinacije igrača iz prošle i pretprošle sezone pristupio Amerikanac Michael Colemman. Podravac je sezonu završio sa četiri prvoligaške pobjede kao četrnaesti, posljednji. Igrač Podravca, Damir Vujanović bio je najbolji “tricaš” prve lige.


Sezona 1997./98.

Sljedeće sezone 1998./99. Podravac je svoje drugoligaško mjesto prepustio Bjelovaru. Od te sezone, pa do 2002. godine Podravac se natjecao u B-1 ligi, skupina sjever. U ovu sezonu Klub je ušao znatno igrački oslabljen. Naime, svi igrači iz prvoligaške sezone napustili su klub, a ostali su jedino trener Hrženjak i ista uprava Kluba, koji su te uloge zadržali uz manje promjene do danas.

U lipnju 2000. godine osnovan je ženski košarkaški klub, a osnivač i trener je Zlatko Pintar. Školu košarke za dječake je uspješno pokrenuo Petar Vujčić.

Reorganizacijom natjecanja 2002. formirano je pet A-2 košarkaških liga. Podravac je uvršten u skupinu sjever. Član te lige Podravac je do danas. Svojim igrama Podravac je podsjetio na slavne dane iz druge polovice devedesetih godina. Ekipa je zauzela drugo mjesto iza varaždinskog Focusa.

Reprezentacija škole, nakon što je postala županijski i regionalni prvak, u svibnju 2003. osvojila je treće mjesto na prvenstvu osnovnih škola u Umagu.

U sezoni 2003./04. košarkaši Podravca osvojili su prvo mjesto u A-2 HKL skupina sjever i stekli pravo razigravanja za ulazak u A-1 košarkašku ligu. Bile su to treće kvalifikacije Podravca u povijesti za ulazak u prvu ligu. Podravac je bio šesti u tom razigravanju.


Sezona 2005./2006.

Unatoč velikim rezultatskim uspjesima u povijesti, može se reći da svoj vrhunac Podravac doživljava zadnjih nekoliko godina. Klub okuplja u veliku košarkašku obitelj oko 120 dječaka i djevojčica iz Virja, te nekoliko iz okolnih gradova i mjesta. Natječe se u sedam muških i četiri ženske konkurencije, tj u svim kategorijama u kojima postoje organizirana natjecanja. U klubu radi devet trenera, od kojih su neki još igrači. Ekipe servisira liječnik i osam članova uprave. Uspostavljena je uzorna suradnja sa svim košarkaškim savezima kojima Klub pripada, sa društvenim organizacijama iz Virja od kojih se naročito ističu Dobrovoljno vatrogasno društvo, Osnovna škola, Društvo naša djeca. Klub ima nekoliko višegodišnjih donatora koji ne žale uložena sredstva jer su očigledno ocijenili posrednu isplativost investicije.

Klub i njegovi članovi dobitnici su više općinskih i županijskih priznanja. Naročito ističemo priznanje za drugi najuspješniji klub u Koprivničko-križevačkoj županiji 1997. godine i treće mjesto 2004. godine, te zlatnu plaketu Općine Virje za posebne rezultate u košarci, dodijeljene prigodom Dan općine Virje 2005. godine.

I na kraju najvažnije, nakon 17 godina izbivanja, Podravac se vraća svome domu u novoizgrađenu športsku dvoranu.