Školstvo

Iz kanonske vizitacije iz 1649. godine vidljivo je da u Virju djeluje crkvena škola, a za svoj rad učitelj koristi četiri jutra crkvene zemlje. Prvi pisani podaci o svjetovnom školstvu potječu iz 1759. kada se u Virju spominje carska, trivijalna škola koju polaze samo dječaci. U školi se koristio njemački jezik, a dječaci su se pripremali za vojna zvanja. Naredbom carice Marije Terezije 1774. se u Virju osniva i pučka, narodna škola. Osim nje 1886. utemeljena je šegrtska škola, 1895. osniva se viša pučka škola koja 1923. dobiva naziv građanska škola i djeluje sve do Drugog svjetskog rata kada se osniva  osnovna škola koja danas traje osam godina.

Sve o virovskome školstvu od 1759. – 1999. možete naći u knjizi Dražena Podravca “Povijest virovskoga školstva“, Tiskara HORVAT, Bjelovar, 1999.

U povijesti virovskoga školstva ravnatelji su uvijek bili muškarci. Posljednjih 16 godina vrlo uspješno je školu vodio ravnatelj mr. sc. Dražen Podravec koji ju je učinio prepoznatljivom. Zbog njegovog odlaska u mirovinu imenovana je nova ravnateljica Marica Cik Adaković, vrsna profesorica hrvatskoga jezika i Virovka koja će svojom energijom i osobnošću uspješno nastaviti voditi školu i dati njenom radu nov zamah.