Kultura

Zbog svoga geografskog položaja Virje je kroz povijest bilo zanimljivo mjesto za život. Uz poljoprivredu velike su potrebe bile za obrtničku i trgovačku djelatnost zbog velikog broja stanovnika u samome mjestu i okolici. Naravno da je uz stvaranje materijalnih dobara osjećala potreba i za kulturnu nadgradnju. Napredak mjesta na svim područjima poticali su uvijek napredni pojedinci, entuzijasti među trgovcima, obrtnicima i mjesnom inteligencijom. Rijetko su to bili i poljoprivrednici kojima je ostajalo malo vremena za takvu djelatnost.

Ilirski preporod je zahvaljujući Ferdi Rusanu imao značajni utjecaj na opći razvoj sela i kraja, zapravo Virje je jedina ruralna sredina u kojoj je taj pokret imao tako veliki značaj. U to vrijeme općeg napretka mjesta brojni uspješni poduzetnici bili su i mecene u radu novih osnovanih društava. Posebice valja naglasiti Matiju Peršića, vlasnika virovskog paromlina.

U novije vrijeme kulturno stvaralaštvo podupire Općina Virje, INA-Naftaplin i uspješna poduzeća poput građevinskog poduzeća Gratit, klesarstva Matvej i brojnih manjih obrtnika.