Eko staza

Polazi se s parkirališta ispred virovskoga groblja, podno kapele sv. Jakoba.

Nakon kratkog pješačenja Pavlinčevim bregom, putem koji je danas asfaltiran, a nekada je u vrijeme jesenskih kiša bio gotovo neprohodan, dolazimo do Velikog podolja i klijeti prof. dr. Ive Matoničkina koja je sada školsko vlasništvo. Na imanju je zasađen voćnjak starinskih sorti jabuka: kotačnica, zelenika, bobovac, medunika, krastača, kasna pisanica, bjelika, muškarac, zlatna reneta i petrovka.

Pored klijeti profesora Matoničkina je klijet obitelji Krčmar pretvorena u spomen-dom Stjepanu Krčmaru.

Lovački dom

Odmah pored tih objekata je i dom Udruge lovaca iz Virja. Zgrada današnjeg lovačkog doma kupljena je 1961. i nekoliko puta dograđivana i uređivana tako da danas može primiti brojne šetače ekostazom.

 

Etno objekt – Šklebarova klet

Pješačenjem kroz lijepe virovske gorice dolazimo do klijeti stare virovske obitelji Šklebar čiji je okoliš uređen u etnostilu tako da svaki namjernik može odmah uočiti način života i privređivanja starih Virovaca. To je imanje obitelj naslijedila 1900. godine zajedno sa starom klijeti iz 1870. koja je restaurirana. Taj cijeli predio Virovci zovu Stara gora – otuda i naziv stazi.

 

Klijet Vanje Benkeka

Nakon toga spuštamo se uz nove nasade vinograda mladoga vinogradara Vanje Benkeka do Jaruge i Zvirišća. U tom je predjelu početkom dvadesetog stoljeća bilo naselje Stara gora s pedesetak kućnih brojeva, a u Zvirišću jezero u kojem je vojska uzgajala ribe za svoje potrebe. Zahvaljujući pomoći INA-Naftaplina i virovskoga poduzeća GRATIT predio je očišćen od smeća i ponovno je oblikovano malo jezero u kojem će svoje stanište naći brojni autohtoni organizmi.

Staza dalje vodi putem uzbrdo do Tišljarovog brijega na kojem su vinogradi okruženi brdskim livadama i šumom bukve i graba, idealnog staništa za mnoge životinje. Stoga ćete hodajući tim predjelom obavezno vidjeti srne i visoko na nebu jastreba kako sporim letom nadzire cijeli svoj teritorij. Tu je uređeni vinograd obitelji Vladimira Tišljara.

 

Klijet Josipa Turkovića

Staza nas dalje vodi do Brijega slikara. Tu je klijet pokojnog hrvatskog slikara Josipa Turkovića. Posebnost je njegova stara klijet uz koju vodi ekostaza, a primjer je tipične stare podravske arhitekture.

Nedaleko klijeti Josipa Turkovića je moderna klijet doajena podravskog naivnog slikarstva Mije Kovačića.

Iza nas je oko tri sata polaganog hoda. Spuštamo se prašnjavim Starim drumom koji su nekada koristili seljani i koji je danas samo uski poljski put. Ulazimo u Virje i dolazimo Vinogradarskom ulicom do male kapelice sv. Križa. Nakon 3-4 sata hoda ponovno smo na polazištu.

Pođite stazom, uživajte i ponešto naučite!