Noć muzeja 2015.

Objavljeno u kategoriji Iz rada općine 19.01.2015.

Program virovske Noći muzeja 2015.

Dana 30. siječnja 2015. godine s početkom u 18,00 sati u Zavičajnom muzeju u Virju održat će se 10. Noć muzeja 2015.

Zavičajni muzej Virje po drugi puta se uključuje u Noć muzeja 2015. godine. S obzirom da se prošlogodišnje sudjelovanje pokazalo vrlo uspješnim, ove godine se uključujemo s još više ideja i želje za sudjelovanjem. Program Noći muzeja 2015. u Zavičajnom muzeju Virje obuhvatit će aktivnosti i događanja kojima će se ispreplitati povijest i budućnost, dakle, povijesni izumi i otkrića kao i novotarije novijeg doba.

Najmlađi čuvari baštine

Pripreme za Noć muzeja u Virju su u punom jeku. Tako je ovaj tjedan održan i niz radionica za predškolce. U suradnji Dječjeg vrtića Zrno i Narodne knjižnice Virje održane su tri kratke pričaonice kojima je tema bilo čuvanje blaga.

Razgovorom o tome što je sve blago za nas osobno, za naše obitelji i za naše mjesto, predškolcima je predstavljen koncept čuvanja uspomena, tj. čuvanja naše baštine. Nakon razgledavanja sadržaja jedne škrinjice s blagom koju je djeci donijela knjižničarka, djeca su i sama predlagala što bi sve oni sačuvali u škrinjici i što je njihovo blago.

Nakon prvog djela susreta u sobama odgojnih skupina, vrtičarci su posjetili i Zavičajni muzej Virje. Izloženi predmeti iz života Virja i Podravine djeci su bili vrlo zanimljivi, a naročito stara kola, zipka te nekoliko starih igračaka koje su Muzeju u ovoj prilici poklonili mještani Virja.

Zbirka starih igračaka time je samo započeta te se nadamo da će nastaviti rasti a radionice i dječji radovi na temu čuvanja našeg blaga biti će predstavljeni 30. siječnja 2015., u sklopu manifestacije Noć muzeja u Virju.

Izvješće o Noći muzeja 2015.

U okviru Noći muzeja 2015., 30.01.2015. Zavičajni muzej Virje održao je svoju drugu, virovsku Noć muzeja. U bogatom i zanimljivom programu  uživali su brojni posjetitelji ne samo iz općine Virje nego i šire okolice.

Kao uvod u Noć muzeja, predstavljene su tradicijske igračke  i igraonice kojima se djeci htjela približiti ideja i značaj čuvanja tradicijskih stvari i blaga.

Nikola Cik,  apsolvent na Studiju povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, je na vrlo zanimljiv i pristupačan način održao radionicu na temu izrade obiteljskog stabla, zašto se ljudi odlučuju za istraživanje obiteljske prošlosti i kako uopće započeti takvo istraživanje, koje izvore koristiti i kako konstruirati obiteljsko stablo.

Nadalje je Robert Čimin iz Muzeja grada Koprivnice, predstavio 40-i broj  Podravskog zbornika te ukratko kroz slideshow fotografija snimljenih objektivom Ivana Brkića, ispričao o novim arheološkim istraživanjima.

U nastavku programa,  Medijska grupa Osnovne škole Franjo Viktor Šignjar Virje sa voditeljicom Katarinom Franjo, prikazali su svoj filmski uradak na temu Zavičajnog muzeja Virje koji je, sudeći po obimu materijala, tek prvi nastavak. Naglasak je na bilježenju stvaranja zbirke muzeja, zanimljivostima o kojima pričaju osnivači muzeja.

U skladu s temom ovogodišnje Noći muzeja, predavanje uz slideshow o izumitelju  Nikoli Tesli održao će Ivan Hapavel, mag.educ. fizike iz Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

Nadalje su posjetitelji uz razgledavanje Muzeja, mogli vidjeti rad na tkalačkom stanu Ivančice Turković iz Virja a članice Hrvatskog društva za osteoporozu, Podružnica Virje i djeca iz Dječjeg foruma Društva Naša djeca Virje sa voditeljicom Natašom Sušanj, pokazali su starinske svakodnevne poslove i dječje igre.

Tijekom Noći muzeja bile su izložene dvije stare knjige virovske župe sv. Martina u kojima su svećenici župe bilježili događanja u mjestu kroz povijest a koje su restaurirane i sačuvane od daljnjeg propadanja. Također se mogla razgledati izložba radova Željka Piskor Kolarica.

Na kraju programa  otvorena je multimedijska  izložba fotografija Sanje i Đure Grčić, koji su na ovaj način proslavili svojih 10 godina bavljenja fotografijom. Sanja i Đuro svoj pogled na mjesto i ljude, prirodu i zavičaj predstavljaju ne samo izložbom fotografija nego i slikama popraćenim glazbom.   Svojim aparatima Sanja i Đuro, kroničari su života ove zajednice a njihove fotografije samim time arhiva i pamćenje zavičaja – Baština sutrašnjice. Izložba se može razgledati do kraja veljače.

Ovogodišnju Noć muzeja završili smo u ugodnom druženju uz kolače i topli kakao….

Galerija